Copii mai mici, mai mari, primesc, la desert, cate un mar; o parte dintre ei musca cu pofta (unii se multumesc cu o singura inghititura, unii rontaie fructul pana la cotor), altii lasa fructele pe masute si pleaca spre salile gradinitei. In fiecare luna se face un curs special despre importanta legumelor si a fructelor.
........
Copiii intra in clasa galagiosi, emanand bucurie si
nerabdare...ajunsi in dreptul bancilor, privesc surprinsi: pe masute
poposeau, cuminti, pahare micute, cu continut colorat si...
- Mmmmm, ce bine miroase! exclama deodata un baietel rumen in obrajori.
- Doamna, ce sunt acestea?
- Mmmm, arata...delicios! Pot sa gust? E mancare? E suc?
Au cercetat atent toate masutele: pe unele erau pahare, pe altele cupe,
pe unele erau asezate borcanase ori castronele, insa toate erau pline;
pe catedra, insa, erau cateva recipiente goale.
Doamna le-a
zambit dragastos, ca in fiecare zi, apoi le-a aratat plansa, spunandu-le
ca AZI vor incepe ziua intr-un mod sanatos.
Sanatate
- Cate fructe mancati pe zi?
Liniste...
- Cam cate fructe mancati pe saptamana? Mancati fructe la desert sau cand va este pofta?
Copiii au inceput sa sopteasca...raspunsurile; unii au spus ca nu mananca fructe deoarece nu le plac, o parte dintre ei consuma foarte rar fructe, altii ca primesc mereu un fruct dupa masa si un procent mic au sustinut ca le place sucul de fructe.
- Legume consumati?
- Doar in ciorbe si gatite asa, separat, ca tocana...a...si in salate, uneori...se balbai un elev mai indraznet.
Doamna a scos, din dulap, un aparat ciudat cu niste poze mici...ceva de plastic...ooo, era un proiector cu diapozitive...Copiii au privit mirati: imagini cu tarani harnici, cu copii veseli ce se infruptau cu pofta din roadele pamantului, imagini cu diverse activitati agricole si casnice. Apoi, a pus pe masa o sticla cu suc (din comert, frumos ambalata si etichetata).
- Cine doreste putin suc?
Jumatate dintre copii au raspuns afirmativ; doamna i-a servit, insa conditia a fost ca mai intai sa guste din recipientele de pe masute. Au gustat...o gurita mica, cu oarecare frica, apoi inghitituri mari, cu pofta (dadusera de gustul proaspat si dulce al fructelor si legumelor folosite). Cei care solicitasera suc au dus paharele catre gurita, cu sete; au baut, insa, ulterior s-au strambat putin si au revenit la recipientele misterioase, pline cu "nectar magic" (spuneau ei).
- Copii, tocmai ati consumat fructe si legume proaspete! Cum sunt?
- Gustoaseeeee, duuulci, mmmm...au spus elevii in cor.
- Domnul care ne-a ajutat astazi este asistentul meu, Hurom HZ Alpha! El poate face sucuri si poate contribui la prepararea supei ori la pregatirea unor deserturi delicioase: inghetata, serbet.
Rolul lui este de a extrage din fructe, legume, seminte, nuci esentialul. Care este acesta?
- Vitaminele, gustul...
- Pulpa?
In timp ce elevii raspundeau dupa puterile si stiinta lor, doamna facea demonstratii unice cu asistentul din dotare, pregatind repede un suc delicios pentru cei mai pofticiosi.
In timp ce elevii raspundeau dupa puterile si stiinta lor, doamna facea demonstratii unice cu asistentul din dotare, pregatind repede un suc delicios pentru cei mai pofticiosi.
......
Dupa 20 de ani...la un seminar...acelasi grup de elevi atenti, care acum sunt adulti:
- Corect! Si e 100% natural. Sanatatea si frumusetea sunt pilonii principali ai vietii, iar motorul functioneaza cu produse de calitate, ce au la baza, desigur, roadele pamantului.
- Am gasit acest aparat...cum ii spune...Hurom...la promotie...sopti un barbat catre colegul din stanga.
.....
Adultii sunt receptivi...copiii sunt si mai receptivi...un astfel de filmulet ar trebui sa fie difuzat, periodic, pe posturile tv, pentru ca cei mici si mari sa constientizeze...apoi, deciziile vin de la sine; un om educat si informat e un om sanatos.
Articol scris pentru SuperBlog2017!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Multumesc