Treceți la conținutul principal

O portie actoriceasca


   Desteptatorul a declansat alarma...am sarit din pat, impleticindu-ma, incercand sa ating repede obiectul zgomotos, ce-mi strica somnul...imi savurez cafeaua, ca de obicei, privind copiii veseli, plini de energie, alergand catre scoli si gradinite; incepandu-mi ziua astfel, parca imi incarc bateriile, atragand un sfert din energia celor din jur.
   - Buna dimineata!
   - Buna dimineata, chef! E zi mare!
   - Da, da, desigur! zambesc in coltul gurii, incercand sa ascund emotiile; erau emotii frumoase, legate strict de intalnirea face-to-face cu cel mai mare actor ever, din punctul meu de vedere, desigur; l-am descoperit acum multi ani, in copilarie, cand la tv rulau foarte rar filme. Am crescut savurand fiecare rol in parte, jucat cu har si daruire; imi doream sa il cunosc...sa il vad...sa vad cum e ca OM. In ceea ce priveste mancarea, nu-mi faceam griji, deoarece imi propusesem sa prepar ceva simplu, dar extrem de gustos, pentru a limita posibilitatea de a da gres. Stiam ca adora fructele de mare, pestele, iar doamna cu care urma sa cineze (mi-a soptit cineva numele...si, da, cum era de asteptat, e si ea o actrita pe placul meu...un cumul de talent si frumusete rapitoare ce-ti taie respiratia de placere) este un mare fan al ciocolatei (oricum si sub orice forma). Pentru o cina romantica am decis ca ar fi perfecta servirea unei supe delicioase, avand la baza baby caracatita, calamar, dorada si peste scorpion, a unui jeleu de vin rosu cu crema de vanilie parfumata, servit in cupe de cristal si a unei tarte de ciocolata cu iz de... toamna; si spun si de ce: am optat pentru deserturi diferite, pentru a le da ocazia de a "degusta" reciproc (iubitii adora asta, rasfatandu-si toate simturile). Domnul prefera jeleul, doamna iubeste ciocolata...domnul adora dovleacul, iar doamna vanilia de Bourbon.
   Retetele, desigur, nu se impartasesc...nu pot parasi incinta restaurantului, insa mici trucuri pot spune (poate dau idei):
   - Dupa ce am pus supa in boluri, am stropit usor cu ulei presat la rece din seminte de chia, pentru un plus de savoare si luciu perfect, iar in tarta de ciocolata am adaugat ulei proaspat din seminte de dovleac, pentru o nota tomnatica. Pentru potentarea gustului preparatelor din restaurantul in care lucrez si pentru a putea oferi preparate la baza carora stau ingrediente de calitate superioara, lipsite de conservanti ori alte artificii, prefer obtinerea pe loc a unora dintre ele, precum sucul de rosii, fresh-urile ori uleiul (din in, canepa, seminte de dovleac, chia, nuci etc.), efortul pentru un rezultat impresionant fiind minim. De exemplu, pentru ulei utilizez cea mai eficientă presă de ulei la rece, ce reuseste sa-mi ofere produsul in aproximativ 4 minute; magazinul profistore.ro e cel care m-a convins ca investitia merita cu adevarat. In general, noi, bucatarii, suntem usor reticenti la schimbari bruste, insa aceasta s-a dovedit a fi una de succes.
   Revenind la seara memorabila...ei bine, nu-mi pot stapani zambetul amintindu-mi cum au pasit ei, mana-n mana, increzatori, pragul restaturantului, cum el i-a asezat scaunul, refuzand implicarea personalului, cum i-a sarutat mana inainte de a se infrupta din bucatele alese...desertul a fost savuros: ea s-a murdarit putin de ciocolata (cliseic episod), el a zambit larg, glumind cu mult bun simt si stergand repede urma dulce...nu am insistat cu privirea, pentru a nu le strica joaca, insa finalul serii mi-a incununat inima...momentul in care el a tinut sa stranga mana celei care a gatit. Mai rar...frumos OM.

Articol scris pentru SuperBlog2017!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barba...

3 motive de a "blendui" cu KitchenShop

   Bucataria, considerata de mine, inima casei, caci in ea ma pot desfasura in liniste, punandu-mi cate un strop de suflet in fiecare fel de mancare gatit, desavarsind gustul ori agitandu-ma pe langa cei doi pitici ai casei, bucatari in devenire, echipati cu sortulete vesel colorate si zambete asortate, pentru a le asigura ingredientele necesare fauririi de bunatati copilaresti...sau roind pe langa sotul care gateste rar, dar extrem de bine, este fara doar si poate nucleul important al micului apartament, caci in ea gasim ragaz de a sta de vorba imprejurul mesei bogate in mancaruri gatite cu grija si drag ori la un pahar cu vin sau o ceasca de cafea.    Ador sa fac mancare gatita (atat retetele pe care le-am invatat, inca din copilarie, de la mama, de tocanite, ciorbe, salate diverse - imi spunea mereu ce ingrediente folosea, in ce cantitate, care erau etapele de lucru, desi eram micuta, punctand mereu "-Eu iti spun, mereu, mama, caci nu stii cand iti va fi de fo...

Tu cat timp acorzi ingrijirii talpilor?

   Prin clasa a VI-a, intr-una din vizitele mele la cea mai buna prietena si colega, am vazut cum sora ei mai mare isi ingrijea talpile: si-a adus un lighenas cu apa, sapunul solid (cu glicerina...era destul de greu de gasit in acea perioada, insa era cel mai bun, caci hidrata foarte bine pielea), 2 prosoape si o piatra ciudata (pentru mine...un copil ce nu vazuse pana atunci o piatra ponce). Cred ca va intrebati de ce facea acest lucru in camera si nu in baie...ei bine, pentru ca ii eram draga si vroia sa faca mai multe lucruri in acelasi timp; in plus, pe mine nu ma deranja, deoarece ne intelegeam ca doua surori.    Mai intai si-a inmuiat talpile in apa calda, s-a "sapunit" bine, apoi a ramas asa vreo...10-15 minute; si-a uscat foarte bine picioarele cu prosopul si, apucand bine piatra ponce, a inceput sa "smirgheluiasca" (spun asa, deoarece "asociam" procedura cu nivelarea peretelui cu smighelul) talpile timp indelungat; in timp ce isi ingrijea calc...