Sorbind, cu zgomot, cafeaua, cu privirea-mi pierduta in zare (aspect tolerat de cei apropiati; datorita faptului ca nu-mi gasesc un loc de munca decent, abatuta fiind, foarte des cad pe ganduri), sar, brusc, in picioare, exclamand fericita:
- Stiu ce voi face!
.................
O suma de bani am, pentru o afacere, insa nu suficienta pentru a-mi permite sa infiintez ceva nou (ori, ma rog, nu ceea ce-mi doresc eu), asa ca, invartind pe toate partile problema, am realizat ca e mult mai avantajos si la indemana sa deschid o franciza. De ce spun asta? Sa vedem:
- imi pot alege ce tip de afacere doresc, dintr-un sir lung de variante;
- in ceea ce priveste locatia...voi primi sfaturi de la francizor, pentru a lua decizia corecta, astfel incat afacerea sa devina profitabila;
- scap de stresul organizarii si mobilarii locatiei, acestea fiind standard;
- planul de afaceri, strategiile de marketing si tot ceea ce este necesar bunei desfasurari a activitatii imi sunt oferite de francizor;
- accesul la un anumit nivel al negocierii, in ceea ce priveste relatia cu furnizorii;
- riscul de a nu fi o afacere profitabila este minim, deoarece vorbim de o afacere testata.
Astea fiind spuse in linii mari...acestea sunt, de fapt, principalele motive pentru care am de gand sa iau in considerare o asemenea varianta. Desigur, o astfel de afacere are si cateva minusuri, precum: imposibilitatea de a conduce firma dupa propriile reguli (trebuie respectate standardele impuse), imposibilitatea de a aduce modificari (in ceea ce priveste interiorul ori strategiile de marketing sau chiar unii furnizori) sau costul (care, desigur, depinde atat de tipul francizei, cat si de locatie, spatiu etc.; iar suma poate fi peste media gandita si trebuie achitata la inceput de drum (daca ar fi sa incep o afacere pe cont propriu, as investi mai putin, as alege un spatiu restrans, ca apoi, pe masura, ce devine profitabila afacerea, sa imi extind activitatea; intrebarea e: Daca nu obtin profit?).
..................
Prietena mea se uita, nedumerita, la mine; eu radiam.
- Franciza! Gata, m-am hotarat! Asta e raspunsul la framantarile mele: o franciza! Stres mai putin, implicare multa, ambitie cu carul am, deci...? Ce spui?
- Da, da, sigur, pare o idee buna! se balbai prietena mea, nestiind cum sa reactioneze.
- Hai sa vedem, repede, ce francize profitabile sunt in Romania! Nu mai am rabdare, zau! Trebuie sa fac asta!
Luind in considerare faptul ca in apropierea locuintei este Universitatea, am ales, impreuna, 3 francize: franciza Oro Toro, franciza Tucano Coffee si franciza Patiseria Tineretului, urmand ca apoi, sa culegem, in paralel, date despre fiecare in parte, pentru a lua decizia corecta (ce mi-ar placea sa fac, ce ar functiona mai bine, ce as putea conduce si, desigur, aspectul financiar si partea contractuala - ce se ofera/ce asteptari sunt); vom cerceta, in principal, urmatoarele aspecte: istoricul fiecarei afaceri, in parte, cifra de afaceri, taxa de aderare, contributiile la bugetul de marketing, aspectele contractuale; desigur, si cate o mica vizita la una dintre locatii, pentru a ne face o idee mai buna despre fiecare franciza in parte.
Articol scris pentru SuperBlog2017!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Multumesc