Treceți la conținutul principal

Pe repede-nainte

   Se anunta o duminica linistita...ca majoritatea de pana acum, caci, de cand frigul si-a intrat in drepturi, am rarit plimbarile, preferand ca cea de-a saptea zi a saptamanii sa o petrecem acasa, in sanul familiei, uitandu-ne la filme (pentru copii, desigur), jucand diverse joculete ori bucatarind ceva dulce. In timp ce copiii cladeau un turn unui castel mare, facut din sute de piese mici, colorate si eu incercam sa termin de citit o carte (printre exclamatiile bucuroase ale celor mici), tati termina o conversatie, brusc, si se indrepta catre mine, cu zambetul larg, ingaimand ceva indescifrabil.
- Ce e? Ce vrei sa spui? Nu inteleg. (ii raspund prompt)
- Aaa, stiu ca vrei o duminica linistita...dar, iata, am fost invitati in oras, la cina...
- Nuuu, nici nu vreau s-aud!
Deodata se schimba la fata...
- Le-am acceptat deja invitatia; ma gandeam ca vei fi placut surprinsa! Hai, serios, de cand nu am mai iesit?
- Pf...si copiii? Crezi ca vor avea ei rabdare?
- E un restaurant nou! Mergem la inaugare, de fapt...si, da, am auzit ca au un spatiu generos dedicat celor mici. Deci? (insista, vazand ca incet-incet cedez rugamintilor)
- La ce ora trebuie sa fim acolo?
- Pai...cam peste 10 minute ar trebui sa plecam, pentru a ajunge la timp.
   Copiii, fiind atenti la discutie, au si zbughit-o in camera (ei sunt tare petrecareti, abia asteapta sa iasa in lume); i-am surprins scotocind in dulapioare. La baiat e simplu...si-a ales repede o pereche de blugi cu croi drept, o curea de piele si o camasa roz (preferata mea), cu maneci "suflecate", iar mezina familiei...o rochita albastra, draguta, cu mult tul in partea de jos. In fix doua minute s-au imbracat (eu am ajutat putin doar fetita).
- Mami, uite, sunt o balerina! exclama cea mica, invartindu-se intr-un punct si razand de fericire.
   Urmatoarele 4-5 minute le-am alocat calcatului (noroc de statia super performanta) camasii si pantalonilor lui tati. Dupa ce i-am vazut pe toti trei imbracati, incaltati, cu parul aranjat (fetita cu codite simpatice si baietii cu gel), le-am spus sa iasa in curte, pentru a ma putea desfasura in voie. Tati incepu sa rada.
- In cinci minute sunt gata! argumentez foarte serioasa.
   Incep o cursa (ca oricare alta): arunc hainele de pe mine, fac un dus rapid, merg spre dulap, setata pe o anumita rochie, o imbrac la fel de repede, merg pe hol, ma incalt (mezina se uita pe geam, nerabdatoare...in spate ii vad nelinistea lui tati, care se uita la ceas...parca vrand sa-l hipnotizeze), ma intorc in camera, pentru a-mi aranja parul; ma invart de doua ori, apoi imi amintesc ca peria mea este in casuta papusii; trec pe langa capcanele puse de baiat (ca niste popice pe care trebuie sa le evitam, pentru a nu primi pedepse- e o joaca de-a noastra), evit calcarea unor papusi care "dormeau" la soare, pe o saltea improvizata, escaladez castelul proaspat cladit...escaladez, bine zis, insa...
- Cracs!
- Ce-a fost asta? ma surprind vorbind; ma uit in jur, nu vad nimic in neregula.
Ei bine, ajung la perie, imi aranjez parul, aplic putin machiaj, luciu de buze si...
- Pa-paaaam! Eu sunt gata! Mergem? intervin, victorioasa, in discutia celor de afara, ce ma asteptau mult prea nerabdatori. Fac o pirueta, pentru a-si da cu parerea; s-a dovedit a fi, insa, o miscare dureroasa:
- Mami! Rochia ta! E rupta!
- Rupta? Unde? intreb, cu vocea sufocata. Ating rochia la spate si...daaaa, era o despicatura de vreo 10-15cm...o, vai! Nu intru, insa, in panica (aparent).
- In cinci minute revin!
   Intru val vartej in casa, arunc rochia pe canapea, imi scot sandalutele, deschid dulapul...dupa 3 minute constat ca e in zadar si ma asez, plangand in hohote...apoi ma calmez si iau, iar, la cercetat dulapul: dau peste bluze barbatesti, cravate, pantaloni (dulapul e oarecum comun; are o despartitura, insa uneori cade); gasesc, intr-un final, o bluza de dama colorata, lejera si o fusta cu croi drept, simpla.
- Pantofi...pantofi...pantofii de dama unde or fi? vorbesc singura, scotocind in pantofarul de pe hol.
Bluze şi cămăși Cămăși cu mânecă lungă  - Jacqueline de Yong - Camasa Pantofi cu toc Pantofi cu toc gros  - Gino Rossi - Pumps Rumi  Dupa un timp (femeile nu au notiunea timpului, asta e clar), considerand ca sunt ok, ies, incuind usa repede. Eu eram setata pe "rapid", fapt contrazis, ironic, de tati:
- Doar cinci minute? (a urmat un ras puternic)
   Ma uit la ceas...trecusera 45 de minute...
   Una peste alta a fost o seara relaxanta, caci inca am mai gasit rezervarea, iar prietenii care ne-au invitat, desi servisera doua portii de delicii, s-au sacrificat si au continuat gustarea, alaturi de noi. Desigur, nu au lipsit remarcile de genul: "mai stam cinci minute".

Articol scris pentru Super Blog 2017!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barbat macho, a fos