Treceți la conținutul principal

Sanatate in si langa bucate


   Acum doua zile am dezbatut termenii: vegan si vegetarian si am constatat ca se fac destul de multe confuzii in ceea ce priveste cele doua stiluri de viata (alimentare). Pe scurt:
VEGANul consuma de toate, exceptand produsele de origine animala (inclusiv produsele lactate); in plus, nu foloseste imbracaminte de piele, matase ori lana;
VEGETARIAN-ul elimina carnea, dar include in dieta sa lapte, branza, oua, iaurt. Exista si lacto-vegetarieni  (nu consuma oua), ovo-vegetarieni (nu consuma lactate, dar mananca oua), lacto-ovo-vegetarienii sunt cei care consuma si oua si produse lactate.
   Astea fiind clarificate, raman cu convingerea ca stilul de viata adoptat de fiecare in parte tine strict de sanatate (de imbunatatirea si mentinerea ei); jos palaria pentru persoanele ce au reusit sa renunte total la produsele daunatoare...caci da, desi sunt consumator infocat de...de toate, sunt constienta de riscurile alimentatiei din ziua de azi.
   Imi place sa gatesc si cochetez de multe ori cu retete mai simple ori mai sofisticate din sfera vegetariana. Un preparat extrem de apreciat in familia noastra este acesta:
Vrea cineva reteta?
Iata cat este de simplu:
Pionii sunt: 4 catei de usturoi zburdalnici, striviti usor, o cana plina de ciupercute vesele, taiate, cu grija, felii zglobii, 100 de grame de unt proaspat, paste mandre, un strop de sare zdravana, piper frumos si nitel patrunjel aromat.
Pana sa ajunga in farfurie gustoasa mancare, se face asa:
- untul se pune in sireata tigaie incinsa, impreuna cu usturoiul zvapaiat; se adauga ciupercutele si se lasa apoi acolo, sa-ncinga o hora frumoasa impreuna;
- cand obosesc bine si cad istoviti cu totii, o ploaie varatica de sare si piper le domoleste mintea;
- pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, jucand un sah intr-o oala inalta;
- cu mare drag se scurg apoi si se boteaza cu apa rece din abundenta, dupa care se impletesc duios cu sosul de ciupercute;
- pe platoul primitor se aseaza cu grija, impodobindu-le cu verde de patrunjel proaspat.
Mai este necesar sa spun ca...se savureaza cu mare pofta?
   
   Revenind la ce discutam...fiecare aliment vine, o data cu consumul, cu un aport mai mare sau mai mic de vitamine, proteine, acizi, glucide, lipide etc; renuntand la anumite produse, automat organismul uman este privat de anumiti "factori" ce asigura buna functionare; drept urmare, este necesara administrarea unui supliment alimentar care sa completeze eventualele carente (calciu, fier, zinc, iod, vitaminele B1, B2, B6, B12, D).  

-------->mixul de vitamine si minerale menit sa intregeasca un stil de viata sanatos si sa intareasca sistemul imunitar

 Cu acest articol m-am alaturat campaniei Fii Activ cu Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barba...

3 motive de a "blendui" cu KitchenShop

   Bucataria, considerata de mine, inima casei, caci in ea ma pot desfasura in liniste, punandu-mi cate un strop de suflet in fiecare fel de mancare gatit, desavarsind gustul ori agitandu-ma pe langa cei doi pitici ai casei, bucatari in devenire, echipati cu sortulete vesel colorate si zambete asortate, pentru a le asigura ingredientele necesare fauririi de bunatati copilaresti...sau roind pe langa sotul care gateste rar, dar extrem de bine, este fara doar si poate nucleul important al micului apartament, caci in ea gasim ragaz de a sta de vorba imprejurul mesei bogate in mancaruri gatite cu grija si drag ori la un pahar cu vin sau o ceasca de cafea.    Ador sa fac mancare gatita (atat retetele pe care le-am invatat, inca din copilarie, de la mama, de tocanite, ciorbe, salate diverse - imi spunea mereu ce ingrediente folosea, in ce cantitate, care erau etapele de lucru, desi eram micuta, punctand mereu "-Eu iti spun, mereu, mama, caci nu stii cand iti va fi de fo...

O treapta jos, una sus...

   ...Ce nu te darama, cu siguranta te face mai puternic! Nu stiu cine a spus asta, insa asa mare dreptate a avut, caci dainuie in timp aceasta "vorba" si, desi pare ca e o expresie oarecare, mereu se dovedeste a fi reala.    Un om are parte de multe esecuri, de-a lungul anilor, insa mie imi place sa le consider lectii de viata, caci, da, din fiecare ai cate ceva de invatat, de perfectionat sau de schimbat. Important este ca tu, OMULE, sa identifici motivul si sa-ti inveti lectia! Furnizorul tau de experiente este strans legat de tine, de activitatea ta, inima ta, viata pe care o duci si de caile sortii...Datoria ta este sa te imbarbatezi sa treci cu brio de greutati si sa pasesti, cu capul sus si coloana dreapta, pe treptele succesului si a fericirii. Viata e despre suisuri si coborasuri, despre tristete si fericire, despre vointa de a trai...Fiecare dintre noi e menit sa guste felurite experiente dezvoltare personala , trairi ce ii vor infrumuseta, fara doar s...