"- Tema de casa: cauta o oferta buna pentru o vacanta frumoasa", imi spune, dupa care pleca la serviciu
"-ok", imi zic..."si asa imi place sa navighez pe net"
Incep linistita cautarile online - unde am putea merge, unde am putea petrece o vacanta relaxanta, plina de rasfat, impletita frumos cu mici excursii si vizite, caci asa ne place noua sa colindam...cand mergem intr-un nou "peisaj", nu ne putem doar relaxa, caci setea de cunoastere ne macina si sufletul isi cere dreptul la arta, musai locurile nemaivazute trebuie descoperite.
Denumirea isi are originile in mitologia greaca, Kerkyra; Poseidon, zeul marii s-a indragostit de fiica lui Asopos, Korkyra, careia i-a daruit o insula in vecinatatea tatalui ei, ce-i poarta acum numele.
Corfu este a doua insula ca marime dintre Insulele Ionice, cu un climat mediteranean, cu ierni plande si veri calduroase, cu ploi imbelsugate tot anul, in afara de lunile varatice. E o zona muntoasa, falnic aratandu-si trupul Pantokrator, cel mai inalt varf, presarata cu plaje neasemuit de frumoase si ademenitoare, maslini aromati si incantatoare "cete" de orhidee.
De-a lungul timpului, Franta, Roma, Anglia au incercat sa puna stapanire pe aceasta insula frumoasa, insa locuitorii au tinut piept primejdiilor; castelele, construite in puncte strategice amintesc de trecutul zbuciumat, dar glorios...atipesc, savurand intens informatiile...
E o zi frumoasa de vara, mirosul puternic al florilor imi inunda narile, muzica rasuna peste tot...ajung in
centrul istoric al orasului, unde cei talentati isi demonstrau odinioara maiestria, facand diverse obiecte, pe care apoi le vindeau; acum, aici sunt galeriile (insufletite de pastrarea vie a traditiei) cu sculpturi, bijuterii, frumoase obiecte de ceramica, uleiuri de corp si sapunuri eco, cum le "alintam" noi - ce pot fi achizitionate la preturi "marunte"...asa ca, ademenita de toate minunatiile vazute, cumpar cate ceva pentru familie si prieteni, obiecte simbolice din...Corfu. Mandra de achizitie, ma indrept vioaie spre o zona zgomotoasa; stradute inguste pline de tarabe si magazine ingramadite, imbelsugate in suveniruri, haine, dulciuri, forfota continua, ma transpune parca instantaneu in secolele XVII-XVIII...o atmosfera apasatoare pentru un turist obisnuit cu cladiri inalte, mall-uri, spatii aerisite, inverzite...dar, o experienta inedita, de memorat. Ma afund cu sete in multime si casc gura la toate obiectele de pret si la "nimicurile, chiciurile" expuse...caci, ca peste tot, gasesti si vrute si nevrute, negutatorul stie oricum sa-si vanda marfa...trec mai in graba, pentru a nu fi tentata sa cheltuiesc "fara cap", ademenita de preturi si insistentele vanzatorilor.
Ma indepartez de zumzaitul asurzitor si ma "trezesc" pe o strada ceva mai larga...ridicand privirea vad o cladire mare, lunga, invechita, ce ma duce cu gandul la casele nationalizate din Romania...e prima Universitate de Arta din Grecia, construita in 1811...
Vazandu-mi apoi de drum, am avut placerea sa vizitez Muzeul Marii, Muzeul Arheologic,Muzeul de Istorie si Folclor, ce a "adunat" de-a lungul timpului numeroase si felurite ustensile de bucatarie, unelte de lucru, straie diverse, instrumente muzicale de la cele mai simple la cele mai complexe...
Cu gandul la mestesugul locuitorilor de odinioara si la felul lor de a trai, "alunec" usor si timid spre...o, cred ca e o biserica - o cladire impunatoare straluceste in fata-mi...fac repede legatura...e...Catedrala Sfantul Spiridon? Caut indicii...gata, am gasit placuta, asta e! :) Intru, ademenita de priveliste si indemnata de suflet.
Aici sunt Moastele Sfantului Spiridon, care e mare facator de minuni si vegheaza neincetat; se spune ca papucii i se tocesc, neumbland cineva cu ei si ca, periodic ii sunt schimbati - e un semn divin si pentru credinciosi e o minune, un semn ca Sfantul umbla neincetat prin lume, ascultand si implinind rugaciunile.
Lasand sfioasa cladirea in urma, plina de credinta, piosenie, rugaciune...impletite duios cu interiorul lucrat cu suflet, luxuriant, ma indepartez de catedrala.
Ce m-a impresionat aici e faptul ca, la tot pasul, pe strazi, sunt
"presarate" harti cu informatii generoase, deci...tot sa hoinaresti...ca de ratacit, nici vorba...
Se lasa incet incet intunericul si...o, Doamne, azi nu am mancat nimic, stomacul isi cere drepturile, asa ca, ma orientez repede si ma indrept spre o zona cu numeroase taverne, ce emana mirosuri care mai de care mai ademenitoare...m-am infruptat din toate...pofticioasa fiind din fire, vazandu-ma in "rai"...bucataria mediteraneeana e pe placul oricarui pretentios si mofturos la
mancare, combina toate gusturile si rasfata toate simturile; si, sa nu
care cumva sa nu gusti macar putin din deliciile
traditionale...papilele gustative iti vor fi pe veci
recunoscatoare...deserturile sunt extrem de dulci, dar, merita
incercate, nu? Eu una, m-am "riscat" si, tare rau imi pare...:)), glumesc.
E o insula muzicala, peste tot, pe unde mergi, auzi muzica, muzica traditionala; si daca te mai pui ca deseori te poti "pierde" intr-un dans - zirtaky sau zorba...ca stii ori nu stii a dansa, aici, in Grecia, nu conteaza, voie buna sa fie, caci picioarele se misca in ritmul muzicii; asa am patit dupa masa copioasa...am fost luata pe sus de localnici si "incinsa" intr-o zorba, de ziceai ca-s de-a locului, nu alta...
...Pleoapele vesele surprind raze de lumina...o, e ora 14...am visat?
Nu...asta trebuie traita!
Profit de faptul ca mai sunt 2ore pana se intoarce acasa si caut repede o oferta de nerefuzat - o vacanta in Corfu , plina de relaxare si "drumetii"...asa cum ne place noua :)...o excursie in Corfu!

Surse de inspiratie si preluari imagini:
http://paralela45.ro/
http://www.corfuvisit.net
http://www.crestinortodox.ro
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2013!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Multumesc