joi, 20 martie 2014

Gandim romaneste, ne imbracam romaneste


   Imediat dupa finalizarea liceului, am plecat din orasul natal pentru a urma o facultate, considerand ca nu "esti om pe picioarele tale" daca nu ai studii superioare; am incununat cu brio scoala cu munca (m-am ambitionat inca din primul an de facultate sa ma angajez-initial part time, apoi full time, la un supermarket, aproape de caminul studentesc), reusind in cei 5ani de studiu sa iau si bursa. 
   Am urmat cursurile Facultatii de Textile-Pielarie, crezand ca este de viitor (in acea perioada, industria romaneasca era in floare, mergea bine), insa, nu a fost sa fie asa; m-am trezit,dupa 5 ani de invatat, cu diploma in mana, trimitand sute de CV-uri, sperand...m-am "lovit" de usi inchise, un sistem dezorganizat, o industrie in declin...un gust amar si o mare parere de rau...nu pentru ca am urmat aceasta Facultate, ci pentru tara noastra, ca nu stim sa valorificam puterea de munca, mana de lucru, cunostintele in domeniu, in favoarea Romaniei, plafonandu-ne, lucrand in sistem semilohn sau lohn. Inclusiv la ore, la diverse obiecte, eram pusi sa facem diferite studii de caz si proiecte referitoare la acest aspect; foarte putin s-a pus accentul pe a face ceva pentru tara, pentru industria textila 100% romaneasca. Am mers acum ceva timp in Italia, de unde am cumparat diverse obiecte vestimentare; cu stupoare am citit eticheta unui produs "made in Romania"-pai de ce? De ce sa nu producem noi, romanii, pentru Romania? De curand, am facut o comanda online de pe un site UK-acelasi lucru: o pereche de pantofi "made in Romania". In cazul acesta, nu platim noi de doua sau trei ori mai mult pretul fata de cel normal? De ce sa nu pot cumpara aceste produse direct din tara?
   Revoltata pe sistem, m-am hotarat sa incerc sa schimb ceva; mi-am propus, sa scot in lumina calitatea produselor romanesti, pentru a nu mai fi nevoiti sa platim un nume, un brand; calitatea e aceeasi, iar, fie vorba intre noi, nu purtam hainele sau incaltamintea cu eticheta atarnata (pentru a ne fali cu brand-ul). In plus, hai sa facem produse pentru noi si sa exportam acelasi tip de produse (dar 100%romanesc), pentru a ne fali cu ceea ce stim si putem sa facem si a inflori astfel economia tarii; sa nu mai fim doar robotii priceputi.
   In lupta cu mine insami, pregatind armele impotriva sistemului, am gasit un aliat foarte bine structurat, ce s-a "nascut" tocmai pentru a promova industria textila romaneasca, pentru a o pune intr-o lumina favorabila, caci asta merita; este vorba de AfaceriTextile.ro, un portal  ce ofera un mediu profesional pentru intalnirea dintre producator, distribuitor, exportator, vanzator si cumparator de textile. In lista de furnizori gasesti atat pe cei autohtoni, cat si din intreaga lume, in functie de necesitatile, nevoile tale. Site-ul este structurat bine, cu diverse motoare de cautare, realizat simplu, pentru a facilita gasirea solutiilor; acopera toata gama de produse/servicii ce ar putea fi utile in domeniu, de la fibre la tesaturi, de la utilaje la produse finite. E piesa de rezistenta si puternica rampa de lansare pentru micii/marii intreprinzatori, caci aici gasesc tot ceea ce este necesar unei mici/mari companii, fie ea de productie ori comert. Catalogul de produse, catalogul de companii si rubrica cereri-oferte sunt cheia succesului! Incearca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc