vineri, 14 martie 2014

Citim de pe eBook?


   Copil fiind, mergeam cu drag la biblioteca, mandra fiind ca am permis si ca imi pot alege cartile preferate...mergeam timid, dar plina de curiozitate printre rafturile inalte, pline de povesti cu zane, romane pline de farmec, poezii imbietoare...ma pierdeam de multe ori pe culoarele semiintunecate ale incaperii, rasfoind carti felurite; cautam mereu cartile vechi, cu pagini galbene-doar acelea imi starneau cu adevarat interesul si doar pe acelea le citeam cu mare drag, pe nerasuflate...
   Acasa, aveam rafturi lungi, pline de carti, insa nu aveau acel vino'ncoace, ca la biblioteca; citeam cand si cand din biblioteca familiei si cand o faceam, parca dura o vesnicie pana la deznodamant. In fiecare vara mergeam la bunici la tara si mare imi era bucuria cand scotea bunica un teanc inalt de carti invechite si prafuite de vreme si imi spunea :"uite, sa ai ce citi, la umbra, sub tei"; de fiecare data imi "prezenta" alt morman de carti...Aveau bunicii, in curte, un tei mare, cu o coroana impresionanta, cu crengile pana la pamant...avea peste 100 de ani; in zilele toride, imi placea sa ma dau in leagan (era unul improvizat-o scandura+sfoara groasa, si un tolic tesut de bunica, "sa tina de moale"-legat foarte bine de ramuri) si sa ma transpun in povesti...sa traiesc precum/cu personajele din carti, sa fiu o micuta printesa rasfatata ori sa ma lupt cu un zmeu cu 8 capete...sa fiu o stea ori sa fiu regina...eram copil, era racoare, era bine...timpul parca statea in loc...moment prielnic de citit.
   Am crescut, am ajuns la facultate, unde am inceput sa ma rezum doar la cititul cartilor/cursurilor...in paralel ma angajasem, iar timpul pentru lectura de placere era practic inexistent...Acum sunt mama a doi copii grozavi; imi este dor sa ma relaxez cititnd...uitand de toate si de toti, uitand de lume, de pamant, de timp...tehnologia s-a infiltrat, fara sa ne intrebe, in vietile noastre, a tuturor, rapindu-ne mult prea mult timp; timp, pe care il putem folosi relaxandu-ne citind, de exemplu. Am mers anul trecut la picnic si, dupa ce am pregatit gratarul, ne-am infruptat din bucate, am jucat tenis, carti, fotbal, a urmat o perioada de respiro, de "program de voie" pentru fiecare dintre noi; un bun prieten a scos din geanta o chestie...ca o tableta...si-a atintit ochii pe ea, clipind rar...se incrunta usor, apoi zambea in coltul gurii...Hm, imi zic..., ce face, acolo? Ma apropii curioasa:
- Ce faci aici?
- Citesc...imi raspunse, ridicand, cu greu, privirea
- Cum citesti? Ce citesti? Stiri? (crezand ca navigheaza pe net)
- O carte, spuse scurt
- O carte? Dar ce e asta? intreb mirata, iritandu-l probabil cu "nestiinta" mea
- E un eBook.
   eBook Reader Kindle Wi-Fi (Negru)Vazand ca nu e prea vorbaret, ma retrag usor, ingandurata; ajunsa acasa, caut pe binecunoscutul google cuvantul eBook si aflu ca e intr-adevar un gadget util; pe care mi-ar placea sa il am; iata si de ce:
- imi confera mobilitate (il pot lua oriunde)
- e de dimensiuni mici
- nu are file, deci riscul distrugerii (in joaca) de catre copii e zero
- caracterele pot fi micsorate/marite (nu-ti mai obosesti ochii...pfiu, evitam cartile cu scrisul marunt...pur si simplu le uram).
   Inarmata cu aceste informatii, purced la cautarea unei oferte; asa fac mereu: imi pun la punct dorintele, apoi caut cel mai bun pret pentru acel produs; si cum pot face asta mai bine decat online? simplu si comod. Oferte de eBook sunt multe, tentante, dar prefer sa aleg cu mare atentie...Iata, de exemplu acest Kindle pare perfect..."aprofundez" caracteristicele...ecran E Ink (se foloseste acelasi tip de cerneala ca la printarea cartilor, insa aici e vorba de afisare electronica, prin urmare nu iti obosesc ochii), reflecta lumina precum hartia obisnuita; bateria, o data incarcata, "te tine" pana la o luna, ceea ce e mare lucru, scapi de stresul "oare se descarca?", carcasa nu se supraincalzeste ca telefonul mobil sau tableta, de exemplu, permite marirea/micsorarea fontului in 8pasi; cautarea intr-o carte, biblioteca ori pe o pagina web este extrem de simpla.
   Ei, da! In acest moment pot spune ca iubesc tehnologia! Folosind un asemenea gadget, imi pot relua lecturarea, de care imi este atat de dor...

Articol scris pentru Spring SuperBlog2014!logo_marketonline_mic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc