Treceți la conținutul principal

O casuta mica cu o bucatarie mare


   ...chipul brazdat de oboseala, dar si de riduri de fericire, luminat de razele prietenoase ale soarelui primavaratic, fu, surprins, intr-un moment de liniste interioara si pauza binemeritata de la munca pamantului rodnic, de un sunet..."Ce-o fi? Ce e asta?" (imi soptesc, singura, in barbia transpirata, usor arsa de soare) . Eram una cu natura, rupta de tot si de toate, bucurandu-ma doar de viata si de aerul curat.
   "Mami, mami, e gata prajitura?" 
   "Prajitura? Ce prajitura? De care...? Ce?! Ooooo! Prajitura e in cuptor!" (uitasem complet...linistea si florile imbujorate, cu pamantul proaspat afanat si stropit mi-au transpus gandurile in alta dimensiune). 
   Arunc ustensilele in iarba, scotandu-mi, in drum spre casa, manusile colorate si stergandu-mi fruntea...palaria aterizeaza pe leaganul de lemn, ce se misca usor, greoi, lenes...Traversez, in graba, holul ingust, apoi micutul living luminat...in fata usii de la bucatarie realizez ca sunt, inca, cu ciubotelele de gradinarit, in picioare, pline de noroi...ma uit in spate...urmele generoase de pe podea ma duc, cu gandul, la urmatorul pas - gadilitul cu mopul parfumat. Zambesc strengareste...nu-i pot face asta si bucatariei, caci...da, bucataria e bijuteria casei...mereu mi-am dorit sa avem o casuta mica, dar cu o bucatarie mare, plictisita fiind de multitudinea de obiecte mici si mari aglomerate in spatii inguste...Imi scot repede cizmele inflorate si pasesc, usor, pe gresia ciocolatie, incalzita de soarele prietenos, ce isi trimite, indraznet, razele fierbinti, sa alinte incaperea; perdeluta transparenta, cu flori bordo, minuscula (de la jumatatea geamului), le face loc. Ma apropii de chiuveta, pentru igienizarea mainilor; recipientul de sapun cu senzor bipaie vesel, iar apa cristalina imi curata ultimele fire de praf dintre degete. Ma simt rasfatata si binecuvantata. De pe blatul de culoarea piersicii iau manusa termo, timp in care, simt cum trece, in fuga, pe langa mine, mezina familiei, nerabdatoare...In fata cuptorului se opreste brusc si isi lipeste manutele de geam, facute caus, pentru a trage cu ochiul la dulcele din tava. 
CUPTOR FRANKE COUNTRY CM 65 M CO RAMATO Pentru o secunda tresar, gandind "Vaaai, e fierbinte! Nu pune mana!", apoi ma trezesc zambind voioasa, fericita de bucuria micutei si da, desigur, recunoascatoare fata de soarta si multumita de inspiratia de a opta pentru achizitionarea unui cuptor Franke, un cuptor ce-ti da impresia ca zambeste mereu, datorita design-ului prietenos, fiind o combinatie reusita rustic-performant. Tehnologia ce permite pastrarea usii exterioare reci a cuptorului e o mare gaselnita in domeniu, care nu poate decat sa ma bucure (cei care au copii mici si/sau animalute stiu de ce spun asta); un alt avantaj al acestui haios cuptor e faptul ca mi-a permis sa il asez unde am vrut eu, adica incorporat la o inaltime corecta, cat sa nu trebuiasca sa mai stau chircita ori garbovita in fata lui, ci relaxata, cu o tinuta dreapta. Mezina topaie in bucataria incapatoare; e o incapere aerisita, exact cum mi-am imaginat si dorit, reusind, oarecum, sa "ascund" toate vasele si ustensilele in dulapuri crem cu dungi fine, bordo. In partea de jos sunt rafturile cu vase de gatit, cu serviciile de masa, seturile de cesti, canile de lapte si ceai, paharele regesti si micutele pentru aperitiv, toate asezate, liniar, in "casute" bine structurate, cat sa nu stea ingramadite, cu usite de lemn cu ochi de sticla (fiecare dulapior avand cate o fasie de sticla), iar in partea de sus borcanasele cu condimente si ingrediente utile.
CHIUVETA FRAGRANITE FRANKE MARIS MRG 620 SAHARA Am "cochetat" cu mai multe modele de chiuvete de bucatarie, nehotarata fiind, insa, intr-un final, am ales o varianta cu doua cuve, potrivita stilului nostru de viata, deoarece se aduna multe vase de spalat si consider un mare avantaj existenta celei de-a doua cuve, pe care o folosim pentru clatirea obiectelor/legumelor/fructelor. 
 
...scot, cu grija, tava cu desertul ce inca sfaraie, "multumit" de temperatura setata si o asez pe un fund de lemn, pe blat. Toata incaperea infloreste in mirosul dulce-imbietor. Pentru ca asteptarea racoririi sa nu fie o povara, cu o atingere de perete reusesc sa deschid combina frigorifica (incorporabila - care si-a gasit, in casuta noastra, un loc perfect - cine ne calca, intaia oara, pragul, ne intreaba, nedumeriti, unde tinem frigiderul, obisnuiti fiind ca acest obiect sa fie piesa de rezistenta a unei bucatarii clasice), pentru a scoate cutia cu inghetata. Mezina familiei pune, cu atentie, doua cupe pe masa de sticla , apoi se cocoata pe unul dintre scaunele de piele, butonand telecomanda; pe peretele din fata masutei incep sa apara felurite imagini...se opreste din "jucat" in momentul in care, pe ecran, apare serialul ei preferat. Intre timp, eu umplu cu simt de raspundere si multa pofta, cupele de inghetata, le decorez cu capsuni gustoase si zemoase, apoi ma asez, multumita de...viata.
   O casuta mica cu bucatarie mare...

Articol scris pentru Spring SuperBlog2020.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barbat macho, a fos