Treceți la conținutul principal

Lucrusoare cu suflet


   Zilele trecute am mesterit, impreuna cu cei mici, martisoare; le-am dat un mic impuls, explicandu-le cat de frumos este sa daruiesti ceva facut de mana si cat de mult cantareste acest gest in sufletul celui care primeste darul, si ei au reactionat frumos, ambitionandu-se sa faca martisoare pentru toti (colegii de la scoala, prieteni, rude, vecini)...insumand un total de 60-70 bucati :). Ne-am distrat de minune facand asta, iar bucuria copiilor in fata minunatiilor faurite au sters, instant, cu buretele, oboseala sau ora intarziata.
   Pun mare accent pe traditie, caci, uitandu-ma in jur, vad din ce in ce mai multi oameni ce trec nepasatori prin viata, prin Sarbatori si evenimente...si mi-ar placea ca cei mici sa respecte si sa duca mai departe traditiile romanesti, caci sunt nemaipomenite, inedite si pline de invataminte. M-a cuprins, de curand, un dor nestavilit... de casa parinteasca, de casa bunicilor, de traditie...Ma uitam, pierduta printre ganduri si vise, la mezina familiei...se asezase pe scaunel, in fata micutei oglinzi de printesa si se chinuia (cu multa rabdare, insa) sa isi prinda cateva clamite in parul auriu si sa isi puna la manuta o bratara zgomotoasa; ma gandeam...ce ar fi daca ar exista (sau poate, deja, exista?) suveniruri "de frumusete" : clame de par, agrafe, mici oglinjoare, bratari si...de ce nu, figurine de agatat la telefonul mobil sau carcase minunate, cu motive traditionale; eu , de exemplu, as purta cu mandrie astfel de lucrusoare facute cu migala, insufletite de iubirea cu care au fost faurite si ducand mai departe o particica din traditia romaneasca.
ArtCraft   De fiecare data, vin din micile vacante incarcata de mici suveniruri pentru cei dragi, ca simbol al respectului fata de ei si pentru a impartasi, chiar si printr-un simplu obiect, frumusetile locului vizitat; acum multi ani preferam scoicile, apa de mare imbuteliata cu mare grija, mici vapoare, desfacatoare de sticle...apoi am inceput sa daruiesc si sa si colectionez magneti de frigider; acum...ei bine, acum prefer amintirile utile...lucrusoare cu suflet, ce impletesc frumos arta populara (specifica locului vizitat) cu utilitatea. De fiecare data cand merg in strainatate, la prieteni dragi, iau cu mine o colectie intreaga de produse romanesti, pentru a-i fascina (adora traditia noastra si povestile din popor) si a le mai impartasi din tainele mestesugului romanesc si a reliefa simbolistica obiectelor.
   Ma gandesc, uneori, la prietenii si rudele ce au fost nevoite (din diverse motive) sa munceasca in alta tara...ii simt cum tanjesc de dor...si stiu cat de mult le-ar placea sa poata lua cu ei, acolo, departe, o particica din tara noastra minunata; am zarit o cana frumoasa, creionata cu grija si daruire...poate fi un minunat suvenir, zic eu (avand in vedere si utilitatea: zilnic sa poti "gusta" din inima tarii tale), pentru cei dragi...
 
    Iubesc traditia si imi doresc sa dainuiasca mereu si mereu si...mereu...
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barba...

3 motive de a "blendui" cu KitchenShop

   Bucataria, considerata de mine, inima casei, caci in ea ma pot desfasura in liniste, punandu-mi cate un strop de suflet in fiecare fel de mancare gatit, desavarsind gustul ori agitandu-ma pe langa cei doi pitici ai casei, bucatari in devenire, echipati cu sortulete vesel colorate si zambete asortate, pentru a le asigura ingredientele necesare fauririi de bunatati copilaresti...sau roind pe langa sotul care gateste rar, dar extrem de bine, este fara doar si poate nucleul important al micului apartament, caci in ea gasim ragaz de a sta de vorba imprejurul mesei bogate in mancaruri gatite cu grija si drag ori la un pahar cu vin sau o ceasca de cafea.    Ador sa fac mancare gatita (atat retetele pe care le-am invatat, inca din copilarie, de la mama, de tocanite, ciorbe, salate diverse - imi spunea mereu ce ingrediente folosea, in ce cantitate, care erau etapele de lucru, desi eram micuta, punctand mereu "-Eu iti spun, mereu, mama, caci nu stii cand iti va fi de fo...

Tu cat timp acorzi ingrijirii talpilor?

   Prin clasa a VI-a, intr-una din vizitele mele la cea mai buna prietena si colega, am vazut cum sora ei mai mare isi ingrijea talpile: si-a adus un lighenas cu apa, sapunul solid (cu glicerina...era destul de greu de gasit in acea perioada, insa era cel mai bun, caci hidrata foarte bine pielea), 2 prosoape si o piatra ciudata (pentru mine...un copil ce nu vazuse pana atunci o piatra ponce). Cred ca va intrebati de ce facea acest lucru in camera si nu in baie...ei bine, pentru ca ii eram draga si vroia sa faca mai multe lucruri in acelasi timp; in plus, pe mine nu ma deranja, deoarece ne intelegeam ca doua surori.    Mai intai si-a inmuiat talpile in apa calda, s-a "sapunit" bine, apoi a ramas asa vreo...10-15 minute; si-a uscat foarte bine picioarele cu prosopul si, apucand bine piatra ponce, a inceput sa "smirgheluiasca" (spun asa, deoarece "asociam" procedura cu nivelarea peretelui cu smighelul) talpile timp indelungat; in timp ce isi ingrijea calc...