Treceți la conținutul principal

Grija pentru natura

 

   Desi maine va fi ziua intai a lunii decembrie, intaia zi de iarna, cand usitele calendarului vor incepe, incet-incet, sa se deschida, eu deja numar zilele pana la Craciun ( am inceput de acum doua saptamani). AMR 25. Afara se simte mirosul de iarna, acel miros inconfundabil de ger; imi este frig, dar gandul ca va ninge curand imi incalzeste sufletul si incep sa topai bucuroasa, ca un copil nerabdator. Rastorn bateriile uzate din cutiuta magica, prafuita de vreme, in recipientul colector, apoi ma aventurez, iar, in frig.

Ajung acasa, usor zgribulita; caldura sobei imi dezmorteste simturile. Sorb, tacticos, ingandurata, din ceasca de ceai alintat cu miere si cu un strop de zeama de lamaie. Mainile imi sunt uscate ( dar pentru ele am un leac, un produs romanesc fantastic, pe baza de glicerita si imbogatit cu vitamina E, ce reuseste sa le catifeleze din doua miscari si-un hocus-pocus), iar tenul il simt ca o scoarta de copac. Vesnica problema in perioada rece a anului: daca in perioada calda tenul meu e curat, luminos, vizibil hidratat, in sezonul rece o ia razna, devenind rigid, foarte uscat, sensibil si predispus rosetii. De aceea, ritualul de seara este strict - dupa curatarea in profunzime a tenului, aplic, cu miscari circulare, ample, o crema hidratanta, pentru a-i reda pielii supletea. In drum spre baie, observ cu coada ochiului, in bucatarie, pe aragaz, tigaia plina cu uleiul folosit la pranz pentru prajitul cartofilor. Constienta fiind de faptul ca, daca nu actionez repede, e posibil ca maine dimineata, bajbaind dupa ibricul pentru cafea, sa dau peste ea, stropind intreaga incapere ( caci sunt o neindemanatica, recunosc), iau recipientul de colectare de pe balcon, rastorn uleiul, trecandu-l prin sita, clatesc tigaia, apoi imi continui drumul spre infrumusetare, multumita de fapta buna.

   Am grija sa sting lumina, imediat ce intentionez sa parasesc o camera, asa ca las bucataria in intuneric; becul economic imi zambeste. In timp ce imi periez dantura, opresc apa, pentru a nu o risipi inutil - asa i-am obisnuit si pe copii, caci este foarte importanta educarea omului de mic. Le spun mereu: "Am grija de natura asa cum am grija de mine". De curand, juniorul familiei mi-a zis ca a citit intr-un magazin aceste cuvinte si ca in acel loc era o zona de reciclare a ambalajelor produselor ce strajuiesc baia noastra. 

 - Era ceva cu Farmec! mi-a zis, ingandurat. Am retinut, caci imi era familiar cuvantul.

Am cercetat, cautand informatii, apoi am luat un saculet de panza, pe care l-am etichetat si plasat in baie, langa raftul cu cosmetice; un altul l-am pus in bucatarie, langa cosul de gunoi, pentru a avea in vedere si reciclarea recipientelor dedicate igienizarii vaselor.

   Ne-am retras, repejor, la culcare, caci...tic-tac, tic-tac...vine iarna si curand ne vom trezi si bucurosi vom deschide prima usita din calendar. La noi e traditie: in fiecare dimineata, in perioada 1-24 decembrie, cu mic, cu mare, asa somnorosi cum ne gaseste desteptatorul, desfacem prima cutiuta din calendar, pentru a descoperi micuta surpriza.

Articol scris pentru SuperBlog 2021.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Multumesc

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barbat macho, a fos