Treceți la conținutul principal

O portie actoriceasca


   Desteptatorul a declansat alarma...am sarit din pat, impleticindu-ma, incercand sa ating repede obiectul zgomotos, ce-mi strica somnul...imi savurez cafeaua, ca de obicei, privind copiii veseli, plini de energie, alergand catre scoli si gradinite; incepandu-mi ziua astfel, parca imi incarc bateriile, atragand un sfert din energia celor din jur.
   - Buna dimineata!
   - Buna dimineata, chef! E zi mare!
   - Da, da, desigur! zambesc in coltul gurii, incercand sa ascund emotiile; erau emotii frumoase, legate strict de intalnirea face-to-face cu cel mai mare actor ever, din punctul meu de vedere, desigur; l-am descoperit acum multi ani, in copilarie, cand la tv rulau foarte rar filme. Am crescut savurand fiecare rol in parte, jucat cu har si daruire; imi doream sa il cunosc...sa il vad...sa vad cum e ca OM. In ceea ce priveste mancarea, nu-mi faceam griji, deoarece imi propusesem sa prepar ceva simplu, dar extrem de gustos, pentru a limita posibilitatea de a da gres. Stiam ca adora fructele de mare, pestele, iar doamna cu care urma sa cineze (mi-a soptit cineva numele...si, da, cum era de asteptat, e si ea o actrita pe placul meu...un cumul de talent si frumusete rapitoare ce-ti taie respiratia de placere) este un mare fan al ciocolatei (oricum si sub orice forma). Pentru o cina romantica am decis ca ar fi perfecta servirea unei supe delicioase, avand la baza baby caracatita, calamar, dorada si peste scorpion, a unui jeleu de vin rosu cu crema de vanilie parfumata, servit in cupe de cristal si a unei tarte de ciocolata cu iz de... toamna; si spun si de ce: am optat pentru deserturi diferite, pentru a le da ocazia de a "degusta" reciproc (iubitii adora asta, rasfatandu-si toate simturile). Domnul prefera jeleul, doamna iubeste ciocolata...domnul adora dovleacul, iar doamna vanilia de Bourbon.
   Retetele, desigur, nu se impartasesc...nu pot parasi incinta restaurantului, insa mici trucuri pot spune (poate dau idei):
   - Dupa ce am pus supa in boluri, am stropit usor cu ulei presat la rece din seminte de chia, pentru un plus de savoare si luciu perfect, iar in tarta de ciocolata am adaugat ulei proaspat din seminte de dovleac, pentru o nota tomnatica. Pentru potentarea gustului preparatelor din restaurantul in care lucrez si pentru a putea oferi preparate la baza carora stau ingrediente de calitate superioara, lipsite de conservanti ori alte artificii, prefer obtinerea pe loc a unora dintre ele, precum sucul de rosii, fresh-urile ori uleiul (din in, canepa, seminte de dovleac, chia, nuci etc.), efortul pentru un rezultat impresionant fiind minim. De exemplu, pentru ulei utilizez cea mai eficientă presă de ulei la rece, ce reuseste sa-mi ofere produsul in aproximativ 4 minute; magazinul profistore.ro e cel care m-a convins ca investitia merita cu adevarat. In general, noi, bucatarii, suntem usor reticenti la schimbari bruste, insa aceasta s-a dovedit a fi una de succes.
   Revenind la seara memorabila...ei bine, nu-mi pot stapani zambetul amintindu-mi cum au pasit ei, mana-n mana, increzatori, pragul restaturantului, cum el i-a asezat scaunul, refuzand implicarea personalului, cum i-a sarutat mana inainte de a se infrupta din bucatele alese...desertul a fost savuros: ea s-a murdarit putin de ciocolata (cliseic episod), el a zambit larg, glumind cu mult bun simt si stergand repede urma dulce...nu am insistat cu privirea, pentru a nu le strica joaca, insa finalul serii mi-a incununat inima...momentul in care el a tinut sa stranga mana celei care a gatit. Mai rar...frumos OM.

Articol scris pentru SuperBlog2017!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Joaca de-a decoratul

      Casuta inca nu e gata, e departe de a fi, dar caldura ei si optimismul nostru cantaresc greu si ne dau putere pentru a face pas cu pas catre indeplinirea fiecarei dorinte. Adunam idei, visuri, feedback de la prieteni, proiecte aplicabile, in agenda noastra prafuita ( renumita agenda, deschisa acum un an si jumatate, in plina pandemie, cand am inceput munca in curte, apoi casa...agenda in care sunt notate fel si fel de liste de materiale de constructii, articole de gradina, sute de calcule si recalculari - in functie de fluctuatia preturilor).     In momentul in care pasim spre infaptuirea unei noi etape, rasfoim, cu rabdare, agenda pentru a vedea notitele si pentru a le completa si cantari - a stabili gradul de aplicabilitate. De curand, am avut placerea de a afla si testa o chestie super draguta si utila: amenajarea, online, a unei incaperi. Cei care ma citesc, constant, stiu ca sunt fascinata de tot ce inseamna online, ca ador programelele ce-ti pot citi si indeplini gandurile