Treceți la conținutul principal

Accent pe sanatate

   Copii mai mici, mai mari, primesc, la desert, cate un mar; o parte dintre ei musca cu pofta (unii se multumesc cu o singura inghititura, unii rontaie fructul pana la cotor), altii lasa fructele pe masute si pleaca spre salile gradinitei. In fiecare luna se face un curs special despre importanta legumelor si a fructelor.
   ........
   Copiii intra in clasa galagiosi, emanand bucurie si nerabdare...ajunsi in dreptul bancilor, privesc surprinsi: pe masute poposeau, cuminti, pahare micute, cu continut colorat si...
- Mmmmm, ce bine miroase! exclama deodata un baietel rumen in obrajori.
- Doamna, ce sunt acestea? 
- Mmmm, arata...delicios! Pot sa gust? E mancare? E suc? 
   Au cercetat atent toate masutele: pe unele erau pahare, pe altele cupe, pe unele erau asezate borcanase ori castronele, insa toate erau pline; pe catedra, insa, erau cateva recipiente goale.
   Doamna le-a zambit dragastos, ca in fiecare zi, apoi le-a aratat plansa, spunandu-le ca AZI vor incepe ziua intr-un mod sanatos.
   Sanatate
- Cate fructe mancati pe zi?
Liniste...
- Cam cate fructe mancati pe saptamana? Mancati fructe la desert sau cand va este pofta?
Copiii au inceput sa sopteasca...raspunsurile; unii au spus ca nu mananca fructe deoarece nu le plac, o parte dintre ei consuma foarte rar fructe, altii ca primesc mereu un fruct dupa masa si un procent mic au sustinut ca le place sucul de fructe.
- Legume consumati?
- Doar in ciorbe si gatite asa, separat, ca tocana...a...si in salate, uneori...se balbai un elev mai indraznet.
   Doamna a scos, din dulap, un aparat ciudat cu niste poze mici...ceva de plastic...ooo, era un proiector cu diapozitive...Copiii au privit mirati: imagini cu tarani harnici, cu copii veseli ce se infruptau cu pofta din roadele pamantului, imagini cu diverse activitati agricole si casnice. Apoi, a pus pe masa o sticla cu suc (din comert, frumos ambalata si etichetata). 
- Cine doreste putin suc?
Jumatate dintre copii au raspuns afirmativ; doamna i-a servit, insa conditia a fost ca mai intai sa guste din recipientele de pe masute. Au gustat...o gurita mica, cu oarecare frica, apoi inghitituri mari, cu pofta (dadusera de gustul proaspat si dulce al fructelor si legumelor folosite). Cei care solicitasera suc au dus paharele catre gurita, cu sete; au baut, insa, ulterior s-au strambat putin si au revenit la recipientele misterioase, pline cu "nectar magic" (spuneau ei).
- Copii, tocmai ati consumat fructe si legume proaspete! Cum sunt?
- Gustoaseeeee, duuulci, mmmm...au spus elevii in cor.
- Domnul care ne-a ajutat astazi este asistentul meu, Hurom HZ Alpha! El poate face sucuri si poate contribui la prepararea supei ori la pregatirea unor deserturi delicioase: inghetata, serbet.
 Rolul lui este de a extrage din fructe, legume, seminte, nuci esentialul. Care este acesta?
- Vitaminele, gustul...
- Pulpa?
In timp ce elevii raspundeau dupa puterile si stiinta lor, doamna facea demonstratii unice cu asistentul din dotare, pregatind repede un suc delicios pentru cei mai pofticiosi.
......
Dupa 20 de ani...la un seminar...acelasi grup de elevi atenti, care acum sunt adulti:
- Corect! Si e 100% natural. Sanatatea si frumusetea sunt pilonii principali ai vietii, iar motorul functioneaza cu produse de calitate, ce au la baza, desigur, roadele pamantului.
- Am gasit acest aparat...cum ii spune...Hurom...la promotie...sopti un barbat catre colegul din stanga.

.....
   Adultii sunt receptivi...copiii sunt si mai receptivi...un astfel de filmulet ar trebui sa fie difuzat, periodic, pe posturile tv, pentru ca cei mici si mari sa constientizeze...apoi, deciziile vin de la sine; un om educat si informat e un om sanatos.
https://blog.super-blog.eu/wp-content/uploads/2017/09/logo-hurom_1504190816.jpgArticol scris pentru SuperBlog2017!
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Joaca de-a decoratul

      Casuta inca nu e gata, e departe de a fi, dar caldura ei si optimismul nostru cantaresc greu si ne dau putere pentru a face pas cu pas catre indeplinirea fiecarei dorinte. Adunam idei, visuri, feedback de la prieteni, proiecte aplicabile, in agenda noastra prafuita ( renumita agenda, deschisa acum un an si jumatate, in plina pandemie, cand am inceput munca in curte, apoi casa...agenda in care sunt notate fel si fel de liste de materiale de constructii, articole de gradina, sute de calcule si recalculari - in functie de fluctuatia preturilor).     In momentul in care pasim spre infaptuirea unei noi etape, rasfoim, cu rabdare, agenda pentru a vedea notitele si pentru a le completa si cantari - a stabili gradul de aplicabilitate. De curand, am avut placerea de a afla si testa o chestie super draguta si utila: amenajarea, online, a unei incaperi. Cei care ma citesc, constant, stiu ca sunt fascinata de tot ce inseamna online, ca ador programelele ce-ti pot citi si indeplini gandurile