Treceți la conținutul principal

Investitie prietenoasa


   Ducem o lupta dura, zilnic, o lupta pentru suprematie, pentru avutie, o lupta pentru bani...desigur, si cand eram copil se ducea aceasta lupta, insa lupta nu era simtita la cote maxime, ca acum, si nu dezumaniza pe cei dragi; eu o percepeam, in acea vreme, ca pe o lupta destul de dura, dar nu imposibil de castigat; era, de fapt, o lupta dusa cu zambetul pe buze si cu caldura in suflet (ceea ce cantarea greu), nu ca acum...oameni indarjiti, incruntati, rautaciosi. Neajunsuri erau multe, insa omenia reusea sa dramaluiasca corect putinul avut, astfel incat sa fim fericiti.
   Aproape zilnic incerc sa ii explic micutului elev al casei ( 9 ani veseli) de ce este important sa economiseasca ori ce, cum si cand sa investeasca anumite sume de bani, in favoarea lui. Ca orice copil, in momentul in care aduna in pusculita cateva monede sau niscaiva bancnote, tinde sa faca, repede, cumparaturi (de cele mai multe ori, inutile; apoi are mustrari de constiinta, pareri de rau pentru investitiile facute), pentru a evita evadarea micutelor obiecte din seif (pusculita e cu cifru; aveam si eu, in copilarie, o astfel de pusculita, de care eram tare mandra).
   Am aflat, de curand, ca exista un proiect national de educatie financiara, demarat de BCR, ce ii invata pe copiii de 7-14 ani cum sa gestioneze un buget, atat teoretic, cat si practic, ceea ce mi se pare extraordinar. Verificand traseul camionului FLiP, am realizat ca in localitatea noastra a fost prezent (l-am ratat si tare imi pare rau), fapt pentru care nu pot decat sa incurajez parintii din celelalte orase sa isi duca strumfii la unul dintre atelierele gratuite, in intervalul orar mentionat pe paginata dedicata acestui proiect util.
   
   Spre deosebire de generatia de copii de azi (copii dezorientati si usor vulnerabili), eu am fost un copil calculat (poate prin prisma greutatilor din acea vreme), ce isi investea putinii bani in obiecte utile, in detrimentul celor distractive; si nu o faceam cu nici o parere de rau, ci din contra, cu seriozitate si mandrie.
   Imi amintesc acum, de parca s-ar fi intamplat ieri...
..............................................................................................................
- Hai, trezeste-te! E timpul!
- 5 minute...mai stau 5...
- Hai, mai mergi cu mine sau ramai acasa? Hai, ca nu mai e vreme!
Tresar, sub glasul bland si rugator al tatei, amintindu-mi ca trebuie sa merg in vie. Aveam o relatie frumoasa, bazata pe sinceritate si incredere reciproca; fiind mezina familiei, eram, poate, mai apropiata de el si el de mine si rareori pleca undeva fara micutul insotitor. Acceptasem, in acea toamna (chiar inainte de inceperea unui nou an scolar), provocarea de a merge impreuna la cules la vie, pe bani.
   In cateva minute eram gata: imbracata/incaltata corespunzator, cu haine si papuci "de scandal" (usor uzate), o sapca de-a tatei pe cap si inarmata cu mult entuziasm. Prima munca platita...prima...eram atat de fericita, incat nici nu conta cu cat voi fi platita sau ce voi face cu banii, la final. Ma astepta o saptamana grea, dar frumoasa!
   Eram multi...mici si mari...erau randuri lungi de butuci bogati in struguri zemosi...un camion, 2 baieti ce notau de zor in carnetele, zeci de galeti pregatite pentru transport. In prima zi a fost ceva mai greu: cum reuseam sa umplu cate o galeata, o taraiam, incet, la camion, pentru a fi pontata si ma inarmam cu o alta goala...in plus, prezenta mea il incetinea pe tata, caci ii simteam, mereu, privirea blajina asupra mea...ii era teama sa nu ma accidentez cu micutul briceag; in plus, ma intreba des: " - Iti este foame? Ai obosit?". A doua zi eram deja experta: culesul mergea ca pe roate, resuseam sa topai cu cate 2 galeti pline ochi, spre bucuria mea si mandria tatei.
   La sfarsitul saptamanii de munca, am stat aliniati, pentru a ne primi "salariul". Imi tremura mana de emotie...Ajunsi acasa, tata a cumparat un pui si o sticla cu suc (era prilej de a sarbatori), apoi m-a intrebat:
- Si te-ai hotarat? Ce vei face cu banii?
In acel moment mi-au trecut prin minte cateva obiecte...dorite sau necesare...insa, nu mi-a fost greu sa aleg.
- Trening! Imi trebuie un trening, pentru ora de sport! am raspuns repede, entuziasmata de idee.
A doua zi l-am si luat: un trening negru, de fas, cu doua dungi rosii si una alba...
.............................................................................................................
   Tu? Tu ce ai facut cu primii bani economisiti? Completeaza formularul cu sinceritate si...cine stie, poate amintirea ta va fi rasplatita cu o bicicleta Pegas!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coltul de respiro

     Daca ar fi sa fac un clasament al etapelor vietii, ar fi simplu: pe primul loc s-ar situa perioada in care suntem toti 4 acasa ( plus catelusul, care, iata, a "crescut" si "educat" 2 copii in aceasta familie vesela, avand grija sa ne atentioneze cand ceva nu era in ordine si sa suporte, cu rabdare infinita, chinurile...pardon, joaca celor mici - ehe, cate clamite a avut agatate in par, cate hainute a trebuit sa suporte pe ea si cate plusuri a trebuit sa care prin casa, prinse de ham; desigur, alte momente delicioase ar fi acelea in care copiii impart mancarea, frateste, cu catelusul) - perioada pe care inca o traim cu mare bucurie si recunostinta...    Am meditat mult, de un an incoace...ador serile in familie , cand ne adunam in jurul mesei, la cina, si povestim ce am facut, fiecare, peste zi sau cand organizam cinema acasa cu toate "ingredientele" necesare ( bilete, popcorn, nachos, sosuri, sucuri/ apa, sasait in sala) ori zilele lungi cand luam joc

Rasfatul tenului meu

   Buna dimineata, viata! Buna dimineata, soare! Buna dimineata, ten fericit!    Pana de curand, ma luptam cu urmatoarea situatie, incercand sa gasesc o solutie multumitoare: tenul meu, in perioada rece si in momentele de trecere brusca de la o temperatura la alta, suferea (si acum sufera, dar detaliez imediat ce am descoperit) foarte mult (vizibil si ingrijorator, atat pentru mine, cat si pentru cei din jur - prietenii imi stiau problema, insa ceilalti imi atrageau atentia ca e necesar sa o rezolv, nestiind ca lupta mea e zilnica), prezentand zone uscate (cruste, de cele mai multe ori) si roseata.     Ani intregi am incercat foarte multe creme, dintre cele mai renumite si mai scumpe, crezand ca sunt si bune; la recomandarea unui medic dermatolog, m-am oprit la una singura: Ivatherm pentru ten sensibil, uscat; ce pot spune este ca o foloseam de doua, trei ori pe zi, iar rezultatul era multumitor (peste noapte, insa, tenul se deshidrata si dimineata o incepeam trista, insistand, c

Barba-pilon al vietii

  "Barba, barbarie,    Gura, gurarie,    Nas contrabas,    Ochi bazaochi,    Sprancene cotofene,    Frunte tavaluc,    Hat de ciufuluc"...imi amintesc, cu mare drag, de copilarie...de jocul stangaci al bunicului, ce starnea veselie printre nepoti...Ne lua pe cate unul, si, cu degetul aratator, pornea de la barbie, urcand usor spre par, rostind cuvintele magice, uneori acompaniate de o melodie zglobie, pana...hop, ne trezeam trasi de mot, din dragoste, desigur...o, mare bucurie era pe noi si rasete prelungi rasunau in miez de noapte...    Barba a fost, este si va fi mereu piesa de rezistenta a fiintei umane...metafora "fizica" a ratiunii sau...a inconstientei...Crescand, am inceput sa aud si sa simt pe propria piele: "o iei in barba", "razi in barba", "vorbesti in barba", "esti #pebarbata /sunt pe barba mea", "tragi barbi" etc.    Barbia, cu sau fara par, de dama cocheta ori de barbat macho, a fos