marți, 29 noiembrie 2011

Se apropie Sf Andrei...

     Numele Andrei deriva din gresescul Andreas, ce inseamna viteaz, barbatesc...Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul, dupa care a devenit apostol(primul apostol) al Lui Iisus. Este sarbatorit pe data de 30noiembrie in calendarele: ortodox, romano-catolic, lutheran si anglican.
Pestera Sfantului Andrei este situata in Dobrocea(este de fapt, o manastire), in jud Constanta; se spune ca acolo a trait si a fost increstinat Sfantul Apostol Andrei.

Obiceiuri populare de Sf Andrei
Cele mai multe ritualiri sunt despre si pentru dragoste si se practica in noaptea 29/30noiembrie, in special la sate.
Cel mai des utilizat si stiut "ritual" este ascunsul sub perna a unui fir de busuioc, pentru a-l visa in acea noapte pe ursit. Tot pentru a-si visa "jumatatea", unele domnite stau in miez de noapte complet dezbracate intre 2 oglinzi, cu cate o lumanare aprinsa in fiecare mana, se uita in oglinda din fata...si se spune ca vad imagini reflectate in cea din spate-fie chipul viitorului sot, fie imagini din viitor.
In aceasta noapte se pun in podul casei 12cepe sanatoase; fiecareia ii este atribuit numele unei luni din an; in noaptea Craciunului se verifica cepele si se afla prognoza meteo pentru anul ce vine-cele ce sunt stricate indica luni ploioase sau cu grindina, cele care au incoltit-luni frumoase, vreme buna, benefica recoltei.
Prin unele sate din Bucovina, "merge vorba" ca in aceasta noapte umbla strigoii si lupii sunt mai fiorosi, iar pentru a ne proteja de ei si de vraji, trebuie sa ungem usile si geamurile(cu semnul crucii) cu usturoi. Se spune ca lupii pot vorbi in noaptea 29/30, iar cine ii asculta, afla taine teribile, iar cine este muscat de lup, se transforma in varcolac...
"La miezul noptii de Sf Andrei se deschid Cerurile..."
Acum...de-om crede sau nu, de-om unge tocurile usilor si ferestrelor cu usturoi pentru a ne proteja sau nu...fiecare dupa cum considera...ce-i musai-e faptul ca Andreii si Andreele sarbatoresc! La multi ani tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc